Hoppa till innehåll

#1 – Paula Dahlberg

Högst upp på valsedeln för Värdigt Liv står Paula Dahlberg! Hen har tidigare varit kommunpolitiker, och är numera bland annat talesperson för Partiet Vändpunkt, krönikör i tidningen Syre, och driver plattformen Vardagsrasismen.

 

VARFÖR BEHÖVS VÄRDIGT LIV I EU?

– För att driva en radikal omställningspolitik som världen, inte bara EU, behöver. Idag ligger fokuset för klimatpolitiken mycket på att vi skall kunna upprätthålla den västerländska livsstilen med slit- och slängsamhället. En livsstil som uttalat sker på bekostnad av människor i globala syd, som både förväntas fortsätta leva i fattigdom och producera våra billiga varor för att hålla konsumtionen i gång. Vi behöver en politik som på allvar vågar utmana kapitalismen och ”arbetslinjen”. Värdigt Liv behövs för att visa att ett annat samhälle är möjligt och för att pusha fler partier att våga ta steget att motsätta sig dagens dödscivilisation. Värdigt Liv visar dessutom att vi även politiskt kan jobba på nya sätt och sluta skriva under på kapitalismens vurm för ständig konkurrens och tävlan.

VARFÖR KANDIDERAR DU?

– För att jag tror på detta samarbete och den politik vi vill föra. Vår gemensamma valplattform är för mig enkel att backa och jag vill göra det jag kan för att föra ut vår politik. Utöver detta tror jag också att jag kan tillföra något i EU-parlamentet. Jag är inte rädd för tuffa debatter och utmanar gärna status quo.

VILKA FRÅGOR VILL DU DRIVA?

– Alla! Men mer specifikt nerväxt, basinkomst, funktionsrätt och social rättvisa. Dessa fyra punkter överlappar såväl med varandra som med andra viktiga frågor, t.ex. HBTQIA-rättigheter och antirasism. Att nerväxt och basinkomst kommer först är för att jag ser dem som nyckelfrågor både i fråga om klimatet och för att skapa ett samhälle där alla ryms och kan bidra utifrån sina förmågor, och där samhället stöttar upp i en gemenskap så att vi kan växa och blomstra.